Puchata brioszka z dodatkiem jabłek i masy kajmakowej, która idealnie komponuję się z bułeczką :) Przepis pochodzi z książki „Mała kuchnia paryska” Rachel Khoo (troszkę go zmodyfikowałam) Serdecznie polecam!
Składniki:
Ciasto:
80 g. rozpuszczonego i ostudzonego masła
50 ml. ciepłego mleka
5 g. suchych drożdży
250 g. mąki
50 g. cukru
szczypta soli
1 roztrzepane jajko
1 łyżka śmietany 12%
1 łyżka śmietanki 30%
starta skórka z połowy pomarańczy
Dodatkowo:
150 g. masy kajmakowej
duże jabłko
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
mleko zagęszczone do posmarowania
cukier puder do posypania
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać, a następnie wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, a następnie rozwałkować na duży prostokąt.
3.Posmarować go masą kajmakową.
4.Na kajmak wyłożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Całość posypać jeszcze zmielonymi orzechami.
5.Ciasto zwinąć jak roladę i pokroić na 6 równych części.
6.Umieścić je w tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut)
Komentarze