Drożdżowe bombki

0 (0 ocen)

Drożdżowe bombki, to nic innego jak malutkie pizzerinki, na które położyć możemy, co tak naprawdę chcemy.

Składniki:

  • 1 płat gotowego spodu do pizzy,
    ok 3 małych pomidorów,
    kilka plastrów szynki,
    posiekana drobno natkę pietruszki
    opakowanie tartego parmezanu (100g)
    sól i pieprz.

Drożdżowe bombki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do temp 200st C. Gotowe ciasto na pizzę rozkładamy i szklanką nacinamy półokręgi, a następnie nożykiem wykrawamy resztę na wzór bombki. Rureczką do napojów wycinamy dziurkę. Każdą bombkę smarujemy olejem rzepakowym z dodatkiem oleju z pestek dyni, posypujemy odrobiną parmezanu, kładziemy po plasterku pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Ponownie posypujemy parmezanem a na wierzchu wycinamy wycięte małą foremką gwiazdki z szynki. Tak przygotowane bombki wkładamy do piekarnika na max 10 minut. Są doskonałą ozdobą, ale długo nie powiszą, bo chętnych na nie od razu w domu pełno ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy