Drożdżowe bliny na słodko

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Często podaję je także z konfiturą.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 20 dag mąki pszennej
    ● 400 ml ciepłego mleka
    ● 2 łyżeczki suszonych drożdży
    ● 2 jajka
    ● łyżka cukru
    ● szczypta soli
    Oraz:
    ● olej do smażenia
    ● 2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe bliny na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy
    w 100 ml mleka, następnie
    dodajemy pozostałe składniki.
    Energicznie mieszamy,
    aż powstanie ciasto o konsystencji
    gęstej śmietany. Ciasto
    przykrywamy i odstawiamy
    na godzinę w ciepłe
    miejsce, aby urosło.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy
    odrobinę oleju. Łyżką nabieramy
    niewielkie porcje ciasta,
    wlewamy na patelnię
    i lekko spłaszczamy. Bliny
    smażymy z obu stron. Odkładamy
    w ciepłe miejsce. Przed podaniem posypujemy
    cukrem pudrem.

Porady

Im bardziej ciasto wyrośnie, tym placuszki będą bardziej puszyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować