DROŻDZOWE a'la KOKARDKI Z SEREM

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Aromatyczny drożdżowy przysmak. Moje ulubione drożdżowe ciasto z którego m ożna robić cuda.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • CIASTO:
    350 g mąki
    35 g drożdży
    3/4 szkl. mleka
    2 żółtka
    1/3 kostki margaryny
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli

    Nadzienie:
    250 g twarogu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    cukier do smaku
    1 cukier waniliowy
    1/2 budyniu waniliowego

    Dodatkowo:
    mąka do oprószania
    białko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ser

Drożdzowe a'la kokardki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy. W połowie mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło objętość.
  • 2. Ser mieszamy z żółtkiem, cukrami, mąką i budyniem na jednolitą masę.
    Ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy w kształt prostokąta, smarujemy nadzieniem.
  • 3. Zwijamy do środka jeden bok. Następnie nakładamy drugi bok. Ciasto tniemy na 7-8 równych kawałków.
  • ... 4. Powstały kawałek łapiemy na środku i obracamy jeden z końców o 180 stopni. Tak robimy z resztą ciasta. Układamy na blasze wyłożonej papierem, Smarujemy rozbełtanym białkiem, i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.

Porady

Drożdżówki można posmarować czekoladą, lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Margaryna Mleko Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować