Drożdżowa tarta z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, masło, drożdże, jajko i odrobinę soli wrzucam do misy miksera, dodaję 4 łyżki ciepłej wody i mieszam hakiem na wolnych obrotach około 5 minut. Ciastem wylepiam tortownicę 24 cm, również brzegi.
2.Kurki oczyszczamy, myjemy, osuszamy, większe kroimy na pół.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy kurki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie odparowujemy płyn i całość wykładamy na dno wyłożonej ciastem tortownicy.
3.Śmietankę mieszamy z jajkami, wrzucamy ser żółty, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i wylewamy na masę cebulowo-kurkową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 40 minut. Kroimy po lekkim przestudzeniu.
Komentarze