Drożdżowa tarta z kurkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne drożdżowo-kruche ciasto i śmietankowe wnętrze z kurkami... Do tego kieliszek dobrego wina...

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 1 szklanka
    - suszone drożdże: 7 gramów
    - masło (roztopione): 50 gramów
    - jajo (duże): 5 sztuk
    - kurki: 250 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - ser żółty: 0.5 szklanki
    - śmietana 30% (kwaśna): 200 gramów
    - natka pietruszki: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Drożdżowa tarta z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, drożdże, jajko i odrobinę soli wrzucam do misy miksera, dodaję 4 łyżki ciepłej wody i mieszam hakiem na wolnych obrotach około 5 minut. Ciastem wylepiam tortownicę 24 cm, również brzegi.
  • tarta z kurkami 2. Kurki oczyszczamy, myjemy, osuszamy, większe kroimy na pół.
    Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy kurki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie odparowujemy płyn i całość wykładamy na dno wyłożonej ciastem tortownicy.
  • tarta z kurkami 3. Śmietankę mieszamy z jajkami, wrzucamy ser żółty, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i wylewamy na masę cebulowo-kurkową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 40 minut. Kroimy po lekkim przestudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować