Drożdżowa ,,tarta" z kurczakiem, ananasem i serem żółtym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Drożdżowa odmiana tarty to idealne połączenie z kurczakiem, a słodkość ananasów nadaje kurczakowi idealnego smaku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe
    - 30 g drożdży
    - 300 g mąki
    - 100 ml mleka
    - 35 g margaryny
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka cukru
    - pół łyżeczki soli


    4 filety z kurczaka
    1 puszka ananasów
    ser żółty

Drożdżowa ,,tarta" z kurczakiem, ananasem i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe
    W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać połowę letniego mleka, cukier i 2 łyżki mąki . Odstawić na 15 minut. Margarynę rozpuścić i odstawić do czasu, aż ostygnie. Mąkę wsypać do dużej miski dodać drożdże, jajko, margarynę, sól. Wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut.
  • 2. Filety z kurczaka przekroić wzdłuż, podsmażyć na patelni. Ananasy wyjąć z puszki, odcedzić sok.
  • 3. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich rozwałkować i wylepić dno blaszki. Na cieście poukładać podsmażone filety , na nie poukładać ananasy ,a wszystko przykryć plasterkami sera żółtego.
  • kurczak1 4. Drugą część ciasta rozwałkować w kształcie koła i przykryć nim wszystkie składniki. Piec w temp 180 C przez 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy