Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Puszyste strucla z intensywnie orzechowym nadzieniem. Jedna z najsmaczniejszych jakie do tej pory jadłam. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
12 g. suchych drożdży
1 jajko
szczypta soli
5 łyżek cukru
3/4 szkl. mleka
90 g. roztopionego i przestudzonego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
300 g. zmielonych orzechów włoskich
150 g. ciemnego brązowego cukru (lub zwykłego)
120 g. śmietany kremówki 36%
3 łyżki ciemnego rumu
1 łyżeczka cynamonu
1 białko
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Kruszonka:
90 g. mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
50 g. cukru
60 g. roztopionego masła
Drożdżowa strucla orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Uformować z niego kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny)
2.Nadzienie: Wszystkie składniki (oprócz białka) wymieszać. Białko lekko ubić, a następnie dodać do nadzienia, wymieszać.
3.Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić między palcami do powstania kruszonki.
4.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami. Rozwałkować na prostokąt o krótszym boku równym długości formy. Wysmarować go nadzieniem. Zwinąć jak roladę, wzdłuż krótszego boku. Struclę umieścić w podłużnej formie (o dolnych wymiarach 23x13 cm i górnych 28x18 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Ostrym nożem naciąć wzdłuż aż do samego dna. Posmarować struclę roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5.Piec w 190st.C około 40-45 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i zostawić w nim struclę do ostygnięcia. Smacznego!
Komentarze