Drożdżowa rybka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmieszać drożdże z cukrem, dodać mleko i sól. Wymieszać, po czym dodać mąkę i masło. Dokładnie wyrobić ciasto i pozostawić go do wyrośnięcia na 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy minie czas a ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować go na stolnicy, wyciąć 2 takie same kształty rybki. Na jednym z nich układać farsz( na ogonie też). Przykryć drugim kawałkiem. Brzegi docisnąć widelcem. Z ciasta wyciąć dowolne kształty płetw i przykleić naszej rybce. Nożem zrobić rybie otworek na oko. Można dookoła niego przykleić otoczkę. Z folii aluminiowej zrobić mały rulonik i wstawić go w oko. Zapobiegnie to pęknięciu ryby, ponieważ tędy będzie odprowadzana para i rybka zachowa swój piękny kształt. Łuski rybie możemy zrobić w różny sposób. Można wycinać kółka i naklejać na rybę. Ja ponacinałam nożyczkami i wytworzyła się pięna łuska. Wygląd ryby zależy od nas samych, od naszej fantazji i humoru :)
Posmarować żółtkiem. Piec w 180 stopniach na rumiano
Mnie z tej porcji ciasta wyszły 2 dość spore rybki.
Porady
Rybę możemy faszerować smażonymi pieczarkami z cebulką, samą duszoną cebulką, kiełbasą, mięsem, szpinakiem, a nawet rybą:)
Komentarze