Drożdżowa rybka

0 (0 ocen)

Dla tych którzy nie przepadaja za rybą

Składniki:

  • ok 300 g mąki
    1/2 kostki drożdży
    100 g roztopionego masła
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1/3 szkl mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Drożdżowa rybka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżowa rybka 1. Rozmieszać drożdże z cukrem, dodać mleko i sól. Wymieszać, po czym dodać mąkę i masło. Dokładnie wyrobić ciasto i pozostawić go do wyrośnięcia na 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy minie czas a ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować go na stolnicy, wyciąć 2 takie same kształty rybki. Na jednym z nich układać farsz( na ogonie też). Przykryć drugim kawałkiem. Brzegi docisnąć widelcem. Z ciasta wyciąć dowolne kształty płetw i przykleić naszej rybce. Nożem zrobić rybie otworek na oko. Można dookoła niego przykleić otoczkę. Z folii aluminiowej zrobić mały rulonik i wstawić go w oko. Zapobiegnie to pęknięciu ryby, ponieważ tędy będzie odprowadzana para i rybka zachowa swój piękny kształt. Łuski rybie możemy zrobić w różny sposób. Można wycinać kółka i naklejać na rybę. Ja ponacinałam nożyczkami i wytworzyła się pięna łuska. Wygląd ryby zależy od nas samych, od naszej fantazji i humoru :)
    Posmarować żółtkiem. Piec w 180 stopniach na rumiano
    Mnie z tej porcji ciasta wyszły 2 dość spore rybki.

Porady

Rybę możemy faszerować smażonymi pieczarkami z cebulką, samą duszoną cebulką, kiełbasą, mięsem, szpinakiem, a nawet rybą:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować