Drożdżowa rozeta makowo - jabłkowa

5 (182 ocen)

  • 25 min

Wyśmienita kompozycja jabłek i masy makowej złączonych w delikatnym cieście drożdżowym. Obojętne czy oderwiemy kawałek, czy go ukroimy to i tak będzie obłędnie smakował.

  • 25 min

Składniki:

  • Tortownica 28cm
    Nadzienie makowe:
    400g gotowej masy makowej z puszki

    Nadzienie jabłkowe:
    4 duże jabłka
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka cynamonu

    Ciasto:
    150g serka waniliowego np. Danio
    500g mąki
    30g drożdży
    100ml mleka
    8 łyżek oleju
    1 łyżka cukru
    4 łyżki miodu
    1 jajko
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżowa rozeta makowo - jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.
  • 2. Ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Serek delikatnie podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki połączyć razem i zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na pół i rozwałkować na dwa równe prostokąty. Na jednego nałożyć masę makową, na drugą jabłkową, zwinąć dwie oddzielne rolady. Pociąć je na równe roladki. Ułożyć w okrągłej tortownicy. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut. Polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować