Wyśmienita kompozycja jabłek i masy makowej złączonych w delikatnym cieście drożdżowym. Obojętne czy oderwiemy kawałek, czy go ukroimy to i tak będzie obłędnie smakował.
25 min
Składniki:
Tortownica 28cm
Nadzienie makowe:
400g gotowej masy makowej z puszki
Drożdżowa rozeta makowo - jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.
2.Ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Serek delikatnie podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki połączyć razem i zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na pół i rozwałkować na dwa równe prostokąty. Na jednego nałożyć masę makową, na drugą jabłkową, zwinąć dwie oddzielne rolady. Pociąć je na równe roladki. Ułożyć w okrągłej tortownicy. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut. Polukrować.
Komentarze