Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami

0 (0 ocen)

Pomysł na ten piernik zaczerpnęłam z krucho drożdżowych kopert które kiedyś piekłam. Pomyślałam czemu by nie zrobić z tego ciasta piernik, będzie mięciutki a zarazem wilgotny dzięki powidłom, a brak sody i proszku do pieczenia sprawia, że nawet delikatniejsze brzuszki (takie jak mój ;) mogą go zjeść

Składniki:

  • Składniki na jeden piernik:
    250 gr mąki
    25 gr drożdży
    100 gr cukru pudru
    100 gr masła
    2 całe jajka ( możemy ując sobie troszkę jajka do posmarowania wierzchu )
    3 łyżki śmietany 18 %
    2 łyżki przyprawy do piernika
    2-3 łyżeczki kakao
    garść dowolnych orzechów ( u mnie nerkowce )
    3/4 słoika powideł śliwkowych
    Posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Rolada Desery

Drożdżowa rolada piernikowa z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10b68ir 1. Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, kakao siekam z masłem tworząc kruszonkę. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do mąki z masłem. Dodaje jajka oraz posiekane orzechy i zagniatam ciasto.
  • 2. Wałkuje na grubość 5 mm na kształt rolady. Smaruje obficie powidłami i zawijam w roladę. Przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( radze użyć blaszki o długości 12x25-30 cm ) ponieważ ciasto sporo urośnie i jeśli będzie miało ciasno to pęknie.
  • image-14igrw5 3. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min do podrośnięcia. Pieczemy w 190 stop przez 40-50 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować