Drożdżowa Kulo-Babka z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Rewelacja przekąska do kawy, którą je się odkrywając kolejne kule nie wiedząc na jakie nadzienie trafimy

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 4dag świeżych drożdży
    Szklanka mleka
    3 szklanki mąki
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 kostki masła
    Sól, odrobina brązowego cukru, pół opakowania cukru waniliowego

    Nadzienie: 250g sera białego, żółtko, 2 łyżki kakao słodkiego, pół opakowania cukru waniliiwego

    Krem orzechowy lub toffi

Drożdżowa kulo-babka z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02q2yj2 1. Drożdże pokruszyć, rozrobić z 4 łyżkami letniego mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru, odstawić do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać ze szczyptą soli do dużej miski, wymieszać z cukrem, żółtkami, resztą mleka i rozczynem, dodać roztopione ciepłe masło. Wyrabiać aż ciasto będzie obchodziło od dłoni. Odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość.
    Nadzienie: ser, żółtko, kakao i cukier mieszamy
    Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz wyrabiamy. Formę z kominem smarujemy masłem. Ciasto rwiemy w rękach a do środka nakładamy masę serową lub krem. Układamy w formie kulek jedna na drugiej. A między kulki podsypujemy resztę cukru waniliiwego. Sam wierzch posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok 1godz 175 st

Porady

Do środka kul można dodawać dowolne składniki na które w danym momencie mamy ochotę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy