Drożdżowa kulo-babka z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć, rozrobić z 4 łyżkami letniego mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać ze szczyptą soli do dużej miski, wymieszać z cukrem, żółtkami, resztą mleka i rozczynem, dodać roztopione ciepłe masło. Wyrabiać aż ciasto będzie obchodziło od dłoni. Odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość.
Nadzienie: ser, żółtko, kakao i cukier mieszamy
Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz wyrabiamy. Formę z kominem smarujemy masłem. Ciasto rwiemy w rękach a do środka nakładamy masę serową lub krem. Układamy w formie kulek jedna na drugiej. A między kulki podsypujemy resztę cukru waniliiwego. Sam wierzch posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok 1godz 175 st
Porady
Do środka kul można dodawać dowolne składniki na które w danym momencie mamy ochotę
Komentarze