Drożdżowa krówka z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto powstało przypadkiem, gdy zabrakło w domu czegoś słodkiego, a ponieważ jest sezon na porzeczkę wykorzystałam i ją ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    - 1 szkl mleka
    - 3 ½ szkl mąki
    - ½ kostki świeżych drożdży
    - ½ kostki margaryny
    - 4 łyżki cukru
    - cukier wanilinowy

    Nadzienie:
    - pół opakowania gotowej masy krówkowej
    - 300 g czarnej porzeczki
    - 4 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery Krówki

Drożdżowa krówka z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do lekko podgrzanego mleka dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz drożdże i wymieszaj.
  • 2. Wsyp dwie szklanki mąki i połącz składniki. Pozostaw na 10 minut i poczekaj aż zacznie rosnąć.
  • 3. Następnie wlej rozpuszczoną margarynę i stopniowo dosypuj mąki, jednocześnie wyrabiaj ciasto aż przestanie się kleić do rąk i utworzy zwartą całość.
  • 4. Odstaw na kolejne 10 minut.
  • 5. Gotowe ciasto podziel na dwie części, większą z nich rozwałkuj na spodzie blaszki. Posmaruj masą krówkową, posyp porzeczkami i kaszą manną.
  • 6. Przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta drożdżowego.
  • 7. Piecz pół godziny w temperaturze 160C.

Porady

przed włożeniem do piekarnika wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać rumiany kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Czarna porzeczka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować