Drożdżowa babka z brzoskwiniami

5 (149 ocen)

Bardzo smaczna drożdżowa babka z dodatkiem brzoskwiń i płatków migdałowych

Składniki:

  • 50 dkg mąki
    15 dkg cukru
    5 dkg drożdży
    1/2 szklanki mleka
    4 jajka
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 buteleczki aromatu cytrynowego
    18 dkg masła
    puszka brzoskwiń
    garść płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Drożdżowa babka z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowa babka z brzoskeiniami 1. Do miski przesiać mąkę , zrobić małe wgłębienie , drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru wlać w dołeczek , oprószyć mąką ,przykryć ściereczką ,pozostawić w cieple do wyrośnięcia .
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masą , nie przerywając ucierania dodać kolejno jajka , sól , aromat . Gotową masę dodać do mąki i rozczynu wyrobić gładkie ciasto .Odstawić do wyrośnięcia .Brzoskwinie dobrze osączyć najlepiej na papierowy ręczniku ,przekroić na ćwiartki . Formę na babkę z kominem wysmarować dokładnie masłem posypać płatkami migdałowymi ,brzoskwinie układać na dnie formy wypukłą stroną do góry . Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić , wyłożyć do formy , przykryć i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia . Piec 35 minut w temp. 180 *C . Gotowe ciasto przestudzić w formie około 15 minut .
    Przełożyć na talerz ,polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować