Drożdżowa babka makowa

0 (0 ocen)

Tradycyjny, drożdżowy makowiec upiekłam w formie babki.

Składniki:


  • 250g mąki
    20g świeżych drożdży
    1/2 szklanki mleka
    1 żółtko z jajka L
    1/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżki masła
    szczypta soli
    400g masy makowej
    50g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowa babka makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Zostawiamy aż rozczyn zacznie się podnosić.
  • 2. Mąkę mieszamy z solą. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy i studzimy, mleko podgrzewamy by było letnie.
  • 3. Rozczyn łączymy z mąką. Dodajemy żółtka z cukrem, zagniatamy. Stopniowo dodajemy masło i mleko. Wyrabiamy około 5 minut aż ciasto przestanie się kleić a składniki będą dokładnie połączone. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na kształt prostokąta. Nakładamy masę makową zostawiając około 1 cm wolnego miejsca na brzegach. Nakładamy masę makową. Ciasto zwijamy w rulon. Przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzine.
  • 5. Babkę pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować