Drożdżowa babka cynamonowa

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    100 ml ciepłego mleka
    7 g suszonych drożdży lub 2,5 dag świeżych
    6 łyżek cukru
    1/2 łyżeczki soli
    3 jaja
    2,25 szklanki mąki pszennej
    200 g miękkiego masła

    dodatkowo:
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki cynamonu

Drożdżowa babka cynamonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia z ciepłym mlekiem dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i miksujemy około 5 minut mikserem zaopatrzonym w haki do ciasta drożdżowego (jeśli używamy świeżych drożdży robimy rozczyn). Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy 5 minut. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ścianek naczynia. Naczynie przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.


  • * 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy na blat posypany delikatnie mąką, formujemy wałek i dzielimy go na 24 części. Dłonie natłuszczamy olejem, z każdej części ciasta formujemy kulkę i obtaczamy ją w cukrze wymieszanym z cynamonem. Kulki wkładamy do foremki, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 2,5 godziny.
  • 3. Formę z ciastem wstawiłam do piekarnika, najpierw pieczemy w temp. 50*C do momentu podwojenia ciasta, następnie zwiększamy temp. do 180*C i pieczemy jeszcze 20 - 30 min.
  • 4. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy, studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy