Drożdżowa babka cynamonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia z ciepłym mlekiem dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i miksujemy około 5 minut mikserem zaopatrzonym w haki do ciasta drożdżowego (jeśli używamy świeżych drożdży robimy rozczyn). Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy 5 minut. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ścianek naczynia. Naczynie przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
2.Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy na blat posypany delikatnie mąką, formujemy wałek i dzielimy go na 24 części. Dłonie natłuszczamy olejem, z każdej części ciasta formujemy kulkę i obtaczamy ją w cukrze wymieszanym z cynamonem. Kulki wkładamy do foremki, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 2,5 godziny.
3.Formę z ciastem wstawiłam do piekarnika, najpierw pieczemy w temp. 50*C do momentu podwojenia ciasta, następnie zwiększamy temp. do 180*C i pieczemy jeszcze 20 - 30 min.
4.Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy, studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze