Drożdżowa baba pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski wsypać mąkę, sól do smaku, cukier, wymieszać. Drożdże rozpuścić w połowie mleka, wlać do suchych składników, delikatnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Następnie dodać jajka, pozostałe mleko, wyrobić jednolite ciasto. Tłuszcz stopić, lekko przestudzony dodać do ciasta i wyrabiać tak długo, by ciasto wchłonęło tłuszcz. 1 pomarańczę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do ciasta, ponownie wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Formę natłuścić. Rodzynki sparzyć, osączyć, otoczyć w mące. Morele pokroić w kostkę. Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę, rozwałkować na prostokąt, rozłożyć bakalie, zwinąć w roladę, ułożyć w formie. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto wypełniło formę, delikatnie posmarować ciepłym mlekiem, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 40 minut do suchego patyczka.
Cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym z drugiej pomarańczy, polać wystudzoną babę, udekorować bakaliami.
Porady
1.do ciasta można dodać kilka kropli olejku pomarańczowego.
Komentarze