Drożdżowa baba pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Super pomarańczowa babka drożdżowa, pulchna, delikatna, bakaliowa.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    2,5 szklanki mąki
    ¾ szklanki ciepłego mleka
    25 g świeżych drożdży
    4 łyżki cukru
    2 duże jajka
    Sól do smaku
    50 g masła
    2 pomarańcze
    Tłuszcz do formy
    Bakalie: rodzynki, suszone morele(u mnie 4 sztuki), kandyzowana skórka pomarańczowa
    ¾ szklanki cukru pudru + sok z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowa baba pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski wsypać mąkę, sól do smaku, cukier, wymieszać. Drożdże rozpuścić w połowie mleka, wlać do suchych składników, delikatnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Następnie dodać jajka, pozostałe mleko, wyrobić jednolite ciasto. Tłuszcz stopić, lekko przestudzony dodać do ciasta i wyrabiać tak długo, by ciasto wchłonęło tłuszcz. 1 pomarańczę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do ciasta, ponownie wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Formę natłuścić. Rodzynki sparzyć, osączyć, otoczyć w mące. Morele pokroić w kostkę. Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę, rozwałkować na prostokąt, rozłożyć bakalie, zwinąć w roladę, ułożyć w formie. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto wypełniło formę, delikatnie posmarować ciepłym mlekiem, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 40 minut do suchego patyczka.
    Cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym z drugiej pomarańczy, polać wystudzoną babę, udekorować bakaliami.

Porady

1.do ciasta można dodać kilka kropli olejku pomarańczowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować