Drożdżowa baba

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Lekka, puszysta baba drożdżowa. Prosta w wykonaniu, nie wymaga wielokrotnego rośnięcia. U mnie polana jest roztopiona czekoladą i udekorowana skórką pomarańczową.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • porcja na dużą formę

    50 g świeżych drożdży
    1 szklanka (250 ml) mleka
    100 g cukru
    2 żółtka
    3 łyżki oleju
    szczypta soli
    500 g mąki pszennej

    Polewa:
    1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
    skórka pomarańczowa

Drożdżowa baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, żółtka, olej, sól i mąkę. Wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Wyłożyć do dużej formy na babę. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 35-40 minut do osiągnięcia brązowego koloru wierzchu baby.
  • 2. Polewa:
    Czekoladę połamać na kostki, ułożyć na talerzu. W rondelku wlać ok. 1/2 szklanki wody, zagotować. Talerz z czekoladą umieścić na rondelku, chwilę odczekać do rozpuszczenia czekolady, lekko zamieszać łyżką. Ciepłą rozpuszczoną czekoladą polać wystudzoną babkę, ozdobić skórką pomarańczową.

Porady

Babę można polać również lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy