Drobiowy zbójnik to bardzo syte danie, które zasmakuje każdemu. Połączenie placków ziemniaczanych z drobiowym gulaszem zapełni niejeden pusty żołądek.
60 min
Składniki:
Na dwie porcje:
4 Placki ziemniaczane o śr. ok 15cm:
8 średnich ziemniaków
1 duże jajko
1 cebula
5 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz (po ok pół łyżeczki)
olej do smażenia
Gulasz drobiowy:
1 duży filet z kurczaka
1 mała cebula
połowa świeżej czerwonej papryki
5 pieczarek średnich
1 łyżka śmietany 18%
mała łyżeczka mąki pszennej
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz do smaku
przyprawa do kurczaka, bazylia suszona
2 łyżki oleju
pół szklanki wody do podlania gulaszu
1/3 szklanki wody do rozmieszania mąki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Dodatki:
kilka krążków czerwonej cebuli
kilka plasterków pomidora
kilka plasterków pomarańczy ze skórką
1 ogórek konserwowy
2 łyżki śmietany 18%
listki bazylii
Drobiowy zbójnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać posiekaną drobno cebulę, jajko, mąkę oraz przyprawy. Usmażyć 4 placki, ale tuż przed podaniem dania, by były gorące. Fileta drobiowego umyć i obrać ze zbędnego tłuszczu. Pokroić w kostkę i smażyć na oleju z dodatkiem przyprawy do kurczaka i suszonej bazylii. Dodać pokrojone w talarki pieczarki oraz pokrojoną w paski paprykę i cebulę. Podlać wodą i dusić z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec odlać odrobinę sosu i rozmieszać go z łyżką śmietany i koncentratem pomidorowym. Dodać do całości. Mąkę rozmieszać w 1/3 szklanki zimnej wody i dodać do gulaszu. Przyprawić i chwilkę podgotować już bez przykrywania. Na talerz położyć po jednym placku, polać gulaszem i przykryć drugim. Na wierzch dać po łyżce śmietany, udekorować ogórkiem, pomidorem, pomarańczą, czerwoną cebulą i bazylią. Smacznego!
Komentarze