DROBIOWY SMACZEK-MIELONKA Z SZYNKOWARA

5 (163 ocen)

  • 30 godz.

Domowa wędlina, smaczna, tania i łatwa do przyrządzenia.

  • 30 godz.

Składniki:

  • - 4 nogi z kurczaka ok 1,5 kg
    - 2,5 dkg peklosoli
    - 1/2 łyżeczki pieprzu
    - 1,5 dużego ząbka czosnku
    - 4 łyżeczki żelatyny
    szynkowar
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Drobiowy smaczek-mielonka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usunąć kości i skórę z nóg kurczaka. Wypłukać mięso.Osuszyć ręcznikiem papierowym. Zmielić w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Mięso dać do miski. Wsypać peklosól i dokładnie wymieszać z mięsem. Przełożyć do szklanego naczynia np. żaroodpornego, przykryć przykrywką, lub folią spożywczą i pozostawić w lodówce na 24 godz.
  • 2. Mięso wyjąć do miski dać do niego pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i żelatynę. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Do szynkowara włożyć woreczek do zamrażania. Do woreczka wkładać porcjami mięso, dokładnie ugniatać ręką, żeby usunąć pęcherzyki powietrza z masy mięsnej. Zamknąć szynkowar. Włożyć do wysokiego garnka, nalać wody w takiej ilości, żeby poziom był ok. 1-2 cm nad poziom mięsa w szynkowarze, ale żeby woda nie dostawała się do wnętrza szynkowara.
    Parować ok 1,5 godz w temp.80 stopni tj, żeby lekko wydobywały się banieczki z dnia garnka.
  • 4. Po tym czasie wyjąć szynkowar i przełożyć go do zimnej wody, by całość wystudzić. Wystudzony szynkowar dajemy do lodówki na parę godzin (4-6), by mięso zastygło.
    Wyjmujemy mielonkę i delektujemy się domową wędlinką.

Porady

Do mięsa można dodać różne zioła według własnego smaku np. majeranek, angielskie ziele, zioła prowansalskie itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować