Drobiowy smaczek-mielonka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Usunąć kości i skórę z nóg kurczaka. Wypłukać mięso.Osuszyć ręcznikiem papierowym. Zmielić w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Mięso dać do miski. Wsypać peklosól i dokładnie wymieszać z mięsem. Przełożyć do szklanego naczynia np. żaroodpornego, przykryć przykrywką, lub folią spożywczą i pozostawić w lodówce na 24 godz.
2.Mięso wyjąć do miski dać do niego pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i żelatynę. Dokładnie wymieszać.
3.Do szynkowara włożyć woreczek do zamrażania. Do woreczka wkładać porcjami mięso, dokładnie ugniatać ręką, żeby usunąć pęcherzyki powietrza z masy mięsnej. Zamknąć szynkowar. Włożyć do wysokiego garnka, nalać wody w takiej ilości, żeby poziom był ok. 1-2 cm nad poziom mięsa w szynkowarze, ale żeby woda nie dostawała się do wnętrza szynkowara.
Parować ok 1,5 godz w temp.80 stopni tj, żeby lekko wydobywały się banieczki z dnia garnka.
4.Po tym czasie wyjąć szynkowar i przełożyć go do zimnej wody, by całość wystudzić. Wystudzony szynkowar dajemy do lodówki na parę godzin (4-6), by mięso zastygło.
Wyjmujemy mielonkę i delektujemy się domową wędlinką.
Porady
Do mięsa można dodać różne zioła według własnego smaku np. majeranek, angielskie ziele, zioła prowansalskie itp.
Komentarze