Drobiowy ,,pulpet" gotowany na parze

4.5 (196 ocen)

  • 30 min

Zamiast robić roladki - robię jedną roladę, zamiast kotlecików-klops. Na pulpety też ta mania padła . Po co robić małe pulpeciki jak można zrobić jeden ,,pulpet" i pokroić go w plastry ?

  • 30 min

Składniki:

  • 25 dag mięsa z piersi kurczaka ( duża połówka pojedynczej piersi)
    2 jajka na twardo
    1/2 suchej kajzerki
    1 łyżka bułki tartej
    1 jajko
    sól
    pieprz biały mielony
    maggi w płynie
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Drobiowy ,,pulpet" gotowany na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułka namoczona 1. Namoczyć suchą bułkę w ciepłej wodzie . Odcisnąć.
  • Masa na pulpet w malakserze 2. Mięso umyć, osuszyć. Zmielić w malakserze razem z bułką. Dodać jajko i bułkę tartą. Wymieszać. Doprawić solą ,pieprzem i maggi.*
  • Jajka na twardo krojone 3. Jajka na twardo podzielić po obraniu na białka i żółtka - pokroić je w kosteczkę .
  • Pulpet - masa miesna i farsz jajeczny 4. Na folii spożywczej umieścić prostokąt z masy mięsnej. Na środku ułożyć pasek z białek i pasek z żółtek.
  • Pulpet drobiowy zawinięty w folię 5. Zawinąć brzegi tak by powstał rulon . Zakręcić folię i zawiązać końcówki.
  • Pulpet gotowany na parze 6. Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 30 minut od chwili kiedy woda się zagotuje.
  • Pulpet drobiowy gotowany na parze 7. Wyjąć , rozwinąć . Kroić w plastry .Podawać z sosami lub polany roztopionym masłem.

Porady

*Masa mięsna jest mało zwarta może sie wydawać że za rzadka ale tak ma być - po ugotowaniu będzie ścisła ** Podałam z makaronem ugotowanym na barszczu czerwonym okraszonym po odcedzeniu masłem (,,Wstążki bordo" ) *** z tej ilości wychodzą 4 porcje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować