Lubie takie dodatki do chlebka na kolacje, pyszne, domowe i ze znanych mi składników. Możemy taki pasztet przygotować również na święta :)
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na jedną foremkę:
400 g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu)
1 duży korzeń pietruszki lub dwa mniejsze
1 duża marchewka
kawałek selera
1 średnia cebula ugotowana lub smażona
2 jajka kl M
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka smalcu
100 g ciecierzycy z puszki bez wody
sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona do smaku
Drobiowy pasztet z warzywami i cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso drobiowe oddzielam od kości i mielę przez maszynkę do mięsa lub malakserze (ja tym razem wybrałam malakser) dodaje warzywa bułkę tartą, kasze mannę, cebulę, połowę ciecierzycy i wszystko mielę/siekam.
Całość mielę jednokrotnie, ale można również dwukrotnie.
2. Do gotowej masy wbijam jajka, dodaje przyprawy, drugą część ciecierzycy i całość dokładnie mieszam (na tym etapie dodaje 1 łyżkę smalcu)
3. Foremkę smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą, wykładamy masę i wierzch pasztetu również obsypujemy bułką tartą oraz majerankiem.
Pasztet pieczemy w 180 stop. przez około 60 minut.
Wystudzony, świeży pasztet możemy po porcjować i zamrozić. Smacznego :)
Komentarze