Drobiowy Pasztet Z Warzywami I Cieciorką

4.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lubie takie dodatki do chlebka na kolacje, pyszne, domowe i ze znanych mi składników. Możemy taki pasztet przygotować również na święta :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na jedną foremkę:
    400 g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu)
    1 duży korzeń pietruszki lub dwa mniejsze
    1 duża marchewka
    kawałek selera
    1 średnia cebula ugotowana lub smażona
    2 jajka kl M
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka kaszy manny
    1 łyżka smalcu
    100 g ciecierzycy z puszki bez wody
    sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasztet

Drobiowy pasztet z warzywami i cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso drobiowe oddzielam od kości i mielę przez maszynkę do mięsa lub malakserze (ja tym razem wybrałam malakser) dodaje warzywa bułkę tartą, kasze mannę, cebulę, połowę ciecierzycy i wszystko mielę/siekam.
    Całość mielę jednokrotnie, ale można również dwukrotnie.
    2. Do gotowej masy wbijam jajka, dodaje przyprawy, drugą część ciecierzycy i całość dokładnie mieszam (na tym etapie dodaje 1 łyżkę smalcu)
    3. Foremkę smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą, wykładamy masę i wierzch pasztetu również obsypujemy bułką tartą oraz majerankiem.

    Pasztet pieczemy w 180 stop. przez około 60 minut.

    Wystudzony, świeży pasztet możemy po porcjować i zamrozić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Mięso Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować