PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Drobiowy pasztecik z niespodziankąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/85/364a6c6f310c7116c8cd56de35a1801b15990bba.jpeg20481536http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drobiowy-pasztecik-z-niespodzianka
Składniki podstawowe:
1 kg udek z kurczaka
2 małe, cienkie marchewki
ser feta w kostkach w zalewie
Składnik dodatkowy:
1/2 małego brokuła
Składniki pomocnicze:
1 jajko
bułka tarta
przyprawa typu wegeta
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
sól
pieprz mielony
przyprawa do kurczaka (np. KNORR)
tłuszcz do wysmarowania foremki
Sposób przygotowania przepisu:
Drobiowy pasztecik z niespodzianką
1.
Udka wkładamy do garnka, posypujemy 2 łyżeczkami wegety, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie (6 ziarenek) i pieprz (10 ziarenek). Zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem 60 minut.
2.
Do garnka z udkami wkładamy marchewki i gotujemy jeszcze 15 minut. Marchewki wyjmujemy, mięso studzimy w wywarze.
3.
Z brokuła odcinamy nieduże różyczki, układamy na talerzu, przykrywamy folia spożywczą, w której robimy kilka dziurek. Gotujemy w kuchence mikrofalowej 5 min. na mocy 600W. Studzimy. (Jeśli nie mamy kuchenki mikrofalowej - gotujemy różyczki brokuła na półtwardo).
4.
Ostudzone mięso oddzielamy od kości i chrząstek i wraz ze skórą przepuszczamy dwa razy przez maszynkę. Dodajemy jajko, 2 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy. Dodajemy 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka i 1 płaską łyżeczkę pieprzu. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
5.
Masę mięsną dzielimy na 4 części. Keksówkę smarujemy tłuszczem (jeśli silikonowa, to nie trzeba). Wykładamy 1/4 masy mięsnej. Na niej układamy marchewki przekrojone wzdłuż na 4 części. Lekko wciskamy je w masę, wykładamy następną część masy mięsnej. W masę wciskamy różyczki brokuła i przykrywamy kolejną porcją masy mięsnej. Na niej układamy kostki sera i przykrywamy reszta masy mięsnej.
6.
Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg). Zapiekamy 60 minut.
Porady
Wywar można wykorzystać do innych celów kulinarnych (np.do zupy, sosu).
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze