Drobiowo-wieprzowa szynka z szynkowara

4.5 (198 ocen)

Kolejna moja propozycja na domową wędlinę z szynkowara. Jest naprawdę bardzo smaczna i co najważniejsze bez żadnych sztucznych barwników czy konserwantów.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
    400 g mielonej łopatki wieprzowej
    1 łyżeczka soli peklowej
    2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka przyprawy do indyka
    1 łyżeczka przyprawy do cevapcici
    2/3 szkl. zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Drobiowo-wieprzowa szynka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć i pokroić w grubą kostkę , dodać mielone przyprawy i wodę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, aż mięso wchłonie całą wodę. Włożyć do woreczka, a następni do szynkowaru, szczelnie zamknąć i umieścić na całą noc w lodówce
  • 2. Rano szynkowar umieśćić w garnku z wodą i parzyć przez 2 godziny w temp. 80 stopni. Następnie ostudzić szynkowar i umieśćić w lodówce najlepiej na ok. 12 godzin. Po tym czasie nasza szyneczka jest gotowa i super się kroi nawet tylko przy użyciu noża. Smaczego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować