Drobiowo-makaronowe kuleczki zapiekane

0 (0 ocen)

Delikatne miesko drobiowe, połączone z malutkim makaronikiem i zapiekane w sosie żurawinowym.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A
    1 mielona pierś z kurczaka (ok 200g)
    150g ugotowanego drobnego makaronu (np mini muszelki)
    150g żurawiny suszonej

    Składnik dodatkowy:
    200ml słodkiej 30% śmietanki

    Składniki robocze:
    1 mała cebula
    1 małe jajko
    1 łyżka bułki tartej + więcej do obtaczania
    1 łyżeczka mąki tortowej
    sól, pieprz do smaku
    olej rzepakowy do smażenia

Drobiowo-makaronowe kuleczki zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, a następnie przestudzony łączymy z mięsem mielonym drobiowym i posiekaną bardzo drobno cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Wyrabiamy na gładką masę i mokrymi dłońmi formujemy okrągłe kotleciki. Obsmażamy je z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania.
    Żurawinę miksujemy ze słodką śmietanką i łyżeczką mąki. Wylewamy na kotleciki i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 20 minut. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy