Delikatne miesko drobiowe, połączone z malutkim makaronikiem i zapiekane w sosie żurawinowym.
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu A
1 mielona pierś z kurczaka (ok 200g)
150g ugotowanego drobnego makaronu (np mini muszelki)
150g żurawiny suszonej
Składnik dodatkowy:
200ml słodkiej 30% śmietanki
Składniki robocze:
1 mała cebula
1 małe jajko
1 łyżka bułki tartej + więcej do obtaczania
1 łyżeczka mąki tortowej
sól, pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Drobiowo-makaronowe kuleczki zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, a następnie przestudzony łączymy z mięsem mielonym drobiowym i posiekaną bardzo drobno cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Wyrabiamy na gładką masę i mokrymi dłońmi formujemy okrągłe kotleciki. Obsmażamy je z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania.
Żurawinę miksujemy ze słodką śmietanką i łyżeczką mąki. Wylewamy na kotleciki i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 20 minut. Podajemy na ciepło.
Komentarze