Drobiowo- lubczykowe roladki

0 (0 ocen)

Mięso pieczone w towarzystwie lubczyku zawsze smakuje pysznie. Dodatkowo uformowane w roladkę ładnie wygląda na talerzu:). POLECAM!

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 1 duży podwójny filer z kurczaka,
    • pęczek lubczyku (3-4 gałązki),
    • 4-5 łyżek oliwy,
    • przyprawa do kurczaka,

Drobiowo- lubczykowe roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie przyprawy i lubczyku 1. Z lubczyku usuwamy grube łodygi. Otrzymane listki siekamy na mniejsze części.
    Oliwę mieszamy z przyprawą do kurczaka (ilość według uznania i smaków rodziny).
  • nakładanie nadzienia 2. Mięso dokładnie przepłukujemy i osuszamy. Gotowe dzielimy na dwie połówki. Każdą z połówek rozcinamy formując ją w zgrabny płat. Ewentualnie delikatnie rozbijamy. Tak przygotowane płaty nacieramy przygotowaną oliwą. Na wierzch wykładamy warstwę pokrojonego lubczyku. Przygotowane porcje mięsa zwijamy nadając im kształt rolad.
  • formowanie 3. Otrzymane roladki przewiązujemy sznurkiem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ich wierzch także nacieramy oliwą i oprószamy pokrojonym lubczykiem.
    Tak przygotowane mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go do miękkości w 180°C około 40 minut. Gotowe roladki kroimy w plasterki i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy