Drobiowo- lubczykowe roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z lubczyku usuwamy grube łodygi. Otrzymane listki siekamy na mniejsze części.
Oliwę mieszamy z przyprawą do kurczaka (ilość według uznania i smaków rodziny).
2.Mięso dokładnie przepłukujemy i osuszamy. Gotowe dzielimy na dwie połówki. Każdą z połówek rozcinamy formując ją w zgrabny płat. Ewentualnie delikatnie rozbijamy. Tak przygotowane płaty nacieramy przygotowaną oliwą. Na wierzch wykładamy warstwę pokrojonego lubczyku. Przygotowane porcje mięsa zwijamy nadając im kształt rolad.
3.Otrzymane roladki przewiązujemy sznurkiem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ich wierzch także nacieramy oliwą i oprószamy pokrojonym lubczykiem.
Tak przygotowane mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go do miękkości w 180°C około 40 minut. Gotowe roladki kroimy w plasterki i podajemy.
Komentarze