Drobiowe zawijańce

0 (0 ocen)

Potrawę przygotowałam na uroczystą kolację. Choć składniki są proste, efekt końcowy w 100% nadaje się na wszelkie uroczystości.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
    około 7 kostek szpinaku mrożonego porcjowanego
    3 ząbki czosnku
    3/4 opakowania sera feta (około 200g)
    16 plastrów sera żółtego
    jajko do posmarowania na wierzchu
    przyprawy (według uznania)

Drobiowe zawijańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podsmażamy czosnek, dodajemy szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy ser feta i jeszcze przez chwilkę smażymy całość, doprawiamy do smaku.

    Płat Ciasta francuskiego kroimy na pół. Na środku zostawiamy miejsce na filet z kurczaka, a po obu bokach nacinamy paski o szerokości około 2 cm.

    Opłukane filety z kurczaka układamy na środku każdego ciasta. Na fileta kładziemy 2 plastry sera żółtego, następnie rozsmarowujemy szpinak z serem i czosnkiem i na koniec jeszcze 2 plasterki sera. na koniec zakładamy paski do środka układając jeden za drugim na przemian. Smarujemy roztrzepanym jajkiem

    Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 190C około 30 min.

Komentarze

Podobne przepisy