Drobiowe szaszłyki z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

szybkie i aromatyczne danie, które możecie przygotować zarówno we własnej kuchni jak i w plenerze, zwłaszcza że sezon grillowy już w pełni i za oknem świeci pięknie słoneczko. szaszłyki z kurczakiem, papryką, pieczarkami i cebulką. Ich wielką zaletą jest prostota i szybkość wykonania

  • 30 min

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka

    2 papryki (żółta i czerwona)

    2 cebule

    300 g pieczarek

    Składniki na marynatę:

    3-4 łyżki oleju

    1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

    1/3 łyżeczki czerwonej mielonej papryki chili
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

    sól morska

    Dodatkowo:

    długie patyczki do szaszłyków ok. 10 sztuk.

Drobiowe szaszłyki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na marynatę umieszczamy w większej misce i dokładnie mieszamy.

    Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub paski jak kto woli. Kurczaka wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy tak, aby każdy kawałek był nią pokryty. Odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie myjemy i kroimy papryki w kostkę. Cebulę obieramy kroimy na ćwiartki następnie obieramy warstwy.

    Wyjmujemy kurczaka z marynaty nadziewamy naprzemiennie z papryką, pieczarkami i cebulą na patyki. Grillujemy przez ok.15 minut.

Porady

Pamiętajcie – jeśli używacie drewnianych patyczków do szaszłyków, to przed użyciem musicie je namoczyć, by się nie paliły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy