Drobiowe Rolady z Pieczarkami i Serem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczarki i ciągnący się ser,a do tego delikatne mięsko drobiowe,uwielbiam takie obiadki.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szt.duże
    ok.600 g piersi z kurczaka
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    czerstwa bułka
    1 szkl.mleka
    sól i pieprz do smaku
    garść majeranku
    ulubiona przyprawa do mięsa mielonego
    Nadzienie:
    350 g pieczarek
    1 cebula
    150 g żółtego sera
    garść posiekanej natki pietruszki
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    jajko L
    parę łyżek mąki pszennej
    bułka tarta do obtoczenia
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Drobiowe rolady z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolady drobiowe. 1. Czerstwą bułkę zalać mlekiem.
    Piersi z kurczaka umyć,osuszyć,pokroić w grubszą kostkę i zmielić,przełożyć do miski,wrzucić bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka,wyrobić ręką,wbić jajko,wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz wszystkie przyprawy,ponownie wyrobić ręką do jednolitej masy.
    Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki,cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę,zeszklić na odrobinie oleju,wrzucić pieczarki i smażyć na średnim ogniu do momentu odparowania wody,przyprawić solą i pieprzem,zdjąć z ognia,gdy przestygną wrzucić natkę pietruszki,oraz starty na tarce żółty ser,dokładnie wymieszać i nadzienie gotowe.
  • Rolady drobiowe. 2. Rozwinąć folię spożywczą,nałożyć solidną porcję mięsa,rozsmarować w prostokąt(nie podaję tu rozm.każdy robi pod siebie u mnie akurat 4 solidne rolady ;-)),na gr.4-5 mm,nałożyć 2 łyżki farszu,
  • Rolady Drobiowe. 3. zrolować,uciąć folię i zawinąć boki jak cukierek.
    Tak zawinięte rolady włożyć na jakiś czas do zamrażalnika,
  • Rolady drobiowe. 4. następnie odwinąć z folii i obtoczyć w mące,roztrzepanym jajku z solą i pieprzem i w bułce tartej.
    Smażymy na patelni z olejem,na średnim ogniu z obu stron na złoto,najlepiej pod przykryciem.
  • Rolady drobiowe. 5. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Rolady zawinięte w folię spożywczą i chłodzone w zamrażalniku są ładne,kształtne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Mięso Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować