Pieczarki i ciągnący się ser,a do tego delikatne mięsko drobiowe,uwielbiam takie obiadki.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 szt.duże
ok.600 g piersi z kurczaka
1 jajko
2 ząbki czosnku
czerstwa bułka
1 szkl.mleka
sól i pieprz do smaku
garść majeranku
ulubiona przyprawa do mięsa mielonego
Nadzienie:
350 g pieczarek
1 cebula
150 g żółtego sera
garść posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
jajko L
parę łyżek mąki pszennej
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Drobiowe rolady z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czerstwą bułkę zalać mlekiem.
Piersi z kurczaka umyć,osuszyć,pokroić w grubszą kostkę i zmielić,przełożyć do miski,wrzucić bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka,wyrobić ręką,wbić jajko,wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz wszystkie przyprawy,ponownie wyrobić ręką do jednolitej masy.
Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki,cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę,zeszklić na odrobinie oleju,wrzucić pieczarki i smażyć na średnim ogniu do momentu odparowania wody,przyprawić solą i pieprzem,zdjąć z ognia,gdy przestygną wrzucić natkę pietruszki,oraz starty na tarce żółty ser,dokładnie wymieszać i nadzienie gotowe.
2.Rozwinąć folię spożywczą,nałożyć solidną porcję mięsa,rozsmarować w prostokąt(nie podaję tu rozm.każdy robi pod siebie u mnie akurat 4 solidne rolady ;-)),na gr.4-5 mm,nałożyć 2 łyżki farszu,
3.zrolować,uciąć folię i zawinąć boki jak cukierek.
Tak zawinięte rolady włożyć na jakiś czas do zamrażalnika,
4.następnie odwinąć z folii i obtoczyć w mące,roztrzepanym jajku z solą i pieprzem i w bułce tartej.
Smażymy na patelni z olejem,na średnim ogniu z obu stron na złoto,najlepiej pod przykryciem.
5.Podawać z ulubionymi dodatkami.
Porady
Rolady zawinięte w folię spożywczą i chłodzone w zamrażalniku są ładne,kształtne.
Komentarze