Drobiowe pulpeciki z marokańską nutą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Tradycyjnie powinno się potrawę robić w garnku do Tajine .

  • 15 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka świeżego utartego imbiru
    sól lub Delikat
    2 duże pomidory
    2 cebule ( dałam po pół białej, cukrowe, czosnkowej i czerwonej )
    1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
    bazylia
    pieprz czarny mielony
    papryka mielona ( ok 1 łyżeczki )
    1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    1 szklanka bulionu drobiowego ( może być z kostki )
    1 łyżeczka przecieru pomidorowego ( to dla tego ze nasze pomidory nie są tak aromatyczne - szczególnie po za sezonem )
    szczypta cukru
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Drobiowe pulpeciki z marokańską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpety 1. Mięso pokroić w kostkę i zmiksować w Rozdrabniaczu ( lub zmielić w maszynce ) . Wyrobić dodając 1/3 natki, imbir i do smaku sól ( Delikat ) , pieprz , paprykę , skórkę z cytryny , bazylię .Dobrze wymieszać i uformować 8-10 pulpecików wielkości orzecha włoskiego.
    W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i zeszklić cebule prawie je rumieniąc.
    Pomidory sparzyć i obrać ze skórki - pokroić w drobną kostkę .
    Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z odrobiną soli.
    Do garnka na cebulę wrzucić czosnek i chwilę smażyć mieszając . Dodać pomidory , 1/3 natki , bulion, przecier pomidorowy i dusić 10 minut . Włożyć pulpeciki - przykryć i gotować 20 minut.
  • pulpety 2. Doprawić sos do smaku przyprawami i cukrem .

Porady

Podałam z kuskusem na bulionie .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marokańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować