Drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowo-warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy wywar do pulpecików. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, por myjemy, kroimy na pół i kroimy w piórka. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy drobno (według uznania: może to być kostka, mogą to być również ćwiartki). Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy drobno. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek myjemy i kroimy drobno. W garnku rozpuszczamy masło a następnie dodajemy cebulę, prużymy do momentu aż cebula stanie się miękka. Po tym czasie dodajemy pora, 2 starte marchewki – wszystko ze sobą gotujemy aż stanie się miękkie. Na samym końcu dodajemy paprykę i pieczarki oraz kostkę rosołową. Zalewamy wodą, tak by warzywa były przykryte i gotujemy na małym ogniu.
2.W tym czasie przygotowujemy mięso na pulpeciki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy. Zmielone mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, namoczoną i zmieloną bułkę czerstwą, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pokrojony drobniutko szczypiorek oraz przyprawy do smaku. Wyrabiamy wszystko na masę, tak jak na mielone. Z masy formujemy okrągłe kulki. Najlepiej jest to robić mokrymi dłońmi, gdyż mięso z piersi kurczaka jest lepkie. Tak przygotowane kulki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor.
3.Gdy usmażymy już wszystkie pulpeciki wkładamy je do gotującego się wywaru i mieszamy tak, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Dodajemy koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby dolewamy wody. Gotujemy to wszystko przez około 30 minut na małym ogniu. Doprawiamy przyprawami do smaku. Na sam koniec 2 łyżki mąki pszennej rozprowadzamy z ¼ wody i wlewamy, aby zagęścić sos. Chwilę jeszcze gotujemy i zdejmujemy z ognia.
4.Najlepiej smakują z ziemniakami z koperkiem i surówką.
Komentarze