Drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowo-warzywnym

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszniutkie:)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    1 por
    3 marchewki (1 do pulpetów, 2 do sosu)
    3 cebule
    1 pęczek szczypiorku czosnkowego
    1 duża papryka
    300 g pieczarek
    ¼ kostki masła
    1 mały koncentrat pomidorowy
    ½ szklanki mąki pszennej
    1 kostka rosołowa
    1 jajko
    ½ bułki czerstwej
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    przyprawy do smaku:
    pieprz i sól
    papryka słodka mielona
    papryka ostra mielona
    bazylia suszona
    oregano
    zioła prowansalskie
    przyprawa pikantna do kurczaka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowo-warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowo-warzywnym 1. Przygotowujemy wywar do pulpecików. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, por myjemy, kroimy na pół i kroimy w piórka. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy drobno (według uznania: może to być kostka, mogą to być również ćwiartki). Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy drobno. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek myjemy i kroimy drobno. W garnku rozpuszczamy masło a następnie dodajemy cebulę, prużymy do momentu aż cebula stanie się miękka. Po tym czasie dodajemy pora, 2 starte marchewki – wszystko ze sobą gotujemy aż stanie się miękkie. Na samym końcu dodajemy paprykę i pieczarki oraz kostkę rosołową. Zalewamy wodą, tak by warzywa były przykryte i gotujemy na małym ogniu.
  • Drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowo-warzywnym 2. W tym czasie przygotowujemy mięso na pulpeciki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy. Zmielone mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, namoczoną i zmieloną bułkę czerstwą, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pokrojony drobniutko szczypiorek oraz przyprawy do smaku. Wyrabiamy wszystko na masę, tak jak na mielone. Z masy formujemy okrągłe kulki. Najlepiej jest to robić mokrymi dłońmi, gdyż mięso z piersi kurczaka jest lepkie. Tak przygotowane kulki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor.
  • Drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowo-warzywnym 3. Gdy usmażymy już wszystkie pulpeciki wkładamy je do gotującego się wywaru i mieszamy tak, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Dodajemy koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby dolewamy wody. Gotujemy to wszystko przez około 30 minut na małym ogniu. Doprawiamy przyprawami do smaku. Na sam koniec 2 łyżki mąki pszennej rozprowadzamy z ¼ wody i wlewamy, aby zagęścić sos. Chwilę jeszcze gotujemy i zdejmujemy z ognia.
  • Drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowo-warzywnym 4. Najlepiej smakują z ziemniakami z koperkiem i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować