Drobiowe pakieciki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem rencistką. W wolnych chwilach czytam, lubię też piesze wycieczki. Dla mojej 3-osobowejrodziny często przygotowuję potrawy z drobiu.

Składniki:

  • ● 50 dag mielonego mięsa z indyka
    ● 2 małe cukinie
    ● biała część pora
    ● łyżka przyprawy do grilla
    ● gałązka szałwii
    ● ok. 10 plastrów boczku
    ● sól
    ● pieprz

Drobiowe pakieciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy i osuszamy.
    Jedną kroimy wzdłuż w długie
    cienkie paski, drugą – w bardzo
    małą kostkę. Pora oczyszczamy,
    myjemy i osuszamy. Przekrawamy
    wzdłuż na pół, a następnie drobno kroimy. Listki
    szałwii obrywamy, myjemy
    i osuszamy papierowym ręcznikiem
    kuchennym. Drobno
    siekamy.
  • Drobiowe pakieciki 2. Do mięsa dodajemy pokrojoną
    w kostkę cukinię i pora.
    Wsypujemy przyprawę do grilla
    i szałwię. Dokładnie mieszamy.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Zwilżonymi dłońmi formujemy
    z mięsnej masy ok. 10 kulek.
    Każdą owijamy plastrem boczku.
    Pieczemy ok. 15 minut na
    rozgrzanym grillu, od czasu do
    czasu obracając.
  • 3. Paski cukinii opiekamy z obu
    stron na grillu. Zawijamy pakieciki.
    Spinamy wykałaczkami.

Porady

● Mięso warto doprawić szczyptą cynamonu. ● Pakieciki można również zawinąć w plastry bakłażana posmarowane przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy