Drobiowe maczugi ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Drobiowe maczugi to coś nowego, niezwykłego, co zaskoczyło moich bliskich podczas obiadu. Zaskoczenie było ogromne a ich miny nie do opisania :) Maczugi są bardzo smaczne, delikatne z nutką słodkości, którą nadaje suszona śliwka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    50g suszonej śliwki
    0,2 kg fileta z kurczaka
    0,2kg wątroby drobiowej
    6 sztuk podudzia z kurczaka
    50g kaszy gryczanej

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 płat ciasta francuskiego

    Składniki robocze:
    1 cebula
    1 jajko
    oliwa
    przyprawa do kurczaka
    sól
    pieprz ziołowy
    majeranek
    3 łyżki bułki tartej
    cukier


    Dekoracja:
    marchew
    liście
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drobiowe maczugi ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka 1. Podudzia z kurczaka obtoczyć w przyprawie do kurczaka, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy około 20 minut na złocisty kolor.
  • kasza gryczana 2. Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • image-1v2ry29 3. Wątrobę, cebule, fileta z kurczaka podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
    Wystudzić i przekręcić przez maszynkę do mielenia.
  • image-1mpl2tn 4. Następnie zmielić suszoną śliwkę i kaszę gryczaną. Zmielone składniki dokładnie ze sobą wymieszać dodać jajko ,bułkę tartą, majeranek i odrobinę cukru. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  • image-0r9x45v 5. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić nożem na 6 części, posmarować masą mięsną, postawić podudzie pionowo. Delikatnie okryć ciastem francuskim formując maczugę i ku końcowi lekko ścisnąć.
  • image-10py33e 6. Piec około 25 minut w temperaturze 210 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować