Drobiowe kuleczki w parmezanie

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Smakowity dodatek do zup lub świetna przekąska podana z ulubionymi sosami.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250g mięsa drobiowego z rosołu
    2 średnie ugotowane marchewki
    1 mała cebulka
    1 ząbek czosnku
    1 małe jajko
    70g parmezanu
    2 łyżki oleju do zwilżania dłoni
    Sól, pieprz do smaku

Drobiowe kuleczki w parmezanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso drobiowe mielimy w maszynce razem z cebulą, czosnkiem i marchewką. Mieszamy, a jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Parmezan drobno ścieramy, najlepiej w młynku. Jajko rozbijamy i łączymy z odrobiną przypraw- soli i pieprzu.
    Z mięsa formujemy dłońmi malutkie kuleczki, mniej więcej wielkości małego orzeszka włoskiego. Obtaczamy w jajku, a następnie w parmezanie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na ok 15-20 minut. W trakcie pieczenia kilka razy obracamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy