Drobiowe kotlety z kaszą pszenną pęczak

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zwykłe kotlety drobiowe postanowiłam urozmaicić o kaszę, którą swego czasu dostałam. Ugotowana do miękkości, po usmażeniu była chrupka i ciekawa w smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 10 kotlecików:

    30dkg mielonego mięsa drobiowego
    1 woreczek (100g) kaszy pszennej pęczak
    100g sera żółtego w kawałku
    1 jajko
    1 cebula
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ok 3 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    olej do smażenia

Drobiowe kotlety z kaszą pszenną pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy masę na kotlety 1. Kaszę gotujemy do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Przestudzoną łączymy z mięsem, posiekaną drobno cebulą, pietruszką, jajkiem i serem. Doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu dodajemy mąkę.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju 2. Tak przygotowaną masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej tworząc kotleciki o grubości ok 1cm. Smażymy na małym ogniu z dwóch stron. Podajemy z ulubioną sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy