Drobiowe kotleciki w sosie z bobem i marchewką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Dziś bób w nietypowej odsłonie, bo rzadko pojawia się w daniach jaki ich składnik. Znamy go raczej z gotowania w osolonej wodzie i wyduszania wprost ze skorupek. Wyszło pysznie!

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    500g bobu
    3 marchewki
    300ml śmietany 12%
    1 pęczek koperku
    sól, pieprz, papryka słodka
    olej

Drobiowe kotleciki w sosie z bobem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety i cebulę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Koperek siekamy. Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, studzimy i wyciągamy z łupinek. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka i cebulę, marchewkę i czosnek. Kiedy się zarumienią podlewamy 1/2 szklanki wody, dusimy przez kolejne 15 minut. Dodajemy bób, śmietanę, koperek i przyprawy. Dusimy aż sos zgęstnieje.

Komentarze

Podobne przepisy