Dziś bób w nietypowej odsłonie, bo rzadko pojawia się w daniach jaki ich składnik. Znamy go raczej z gotowania w osolonej wodzie i wyduszania wprost ze skorupek. Wyszło pysznie!
Drobiowe kotleciki w sosie z bobem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety i cebulę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Koperek siekamy. Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, studzimy i wyciągamy z łupinek. Czosnek przeciskamy przez praskę.
2.Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka i cebulę, marchewkę i czosnek. Kiedy się zarumienią podlewamy 1/2 szklanki wody, dusimy przez kolejne 15 minut. Dodajemy bób, śmietanę, koperek i przyprawy. Dusimy aż sos zgęstnieje.
Komentarze