Drobiowe klopsy z jajkiem

0 (0 ocen)

Dla urozmaicenia mięsa drobiowego polecam zrobić pyszne klopsy z dodatkiem jajka.

Składniki:


  • 2 piersi z kurczaka (około 0,5 kg)
    2 jajka ugotowane na twardo
    1 cebula
    3/4 łyżki masła klarowanego
    1 łyżka koperku pokrojonego
    1 jajko surowe
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki majonezu
    4 łyżki zimnej wody
    Do smaku
    sól morska
    pieprz biały
    Panierka
    4 łyżki bułki tartej
    3 łyżki sezamu
    do smażenia olej kokosowy

Drobiowe klopsy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Zmiksować w blenderze lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na złoto na maśle klarowanym. Jajka pokroić w kostkę. Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną zimną cebulkę razem z masłem, koperek, surowe jajko, majonez, sól, pieprz, bułkę tartą, wodę i energicznie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone jajka i delikatnie wymieszać by zachowały swoją strukturę. Maczając dłonie w zimnej wodzie uformować klopsy.
    Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Klopsy obtoczyć w panierce i smażyć na oleju kokosowym z dwóch stron na złoto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy