Drobiowa zapiekanka z migdałami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Filet z kurczaka smażony zanurzony w płatkach migdałowych, podawany z sosem serowym.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • • 1 filet z kurczaka
    • 2 opakowania migdałów
    • 1 śmietana 12%
    • Sól
    • Pieprz
    • Olej do smażenia
    • 15 dag sera żółtego
    • Szczypta czosnku
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Drobiowa zapiekanka z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki.
    Obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron przyprawiając pieprzem oraz solą.
  • mieso 2. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • migdały 3. Płatki migdałowe wsypać do miski.
    Dodać czosnek.
  • ser 4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do migdałów.
  • śmietana 5. Wlewamy śmietanę
  • przyprawy 6. Przyprawiamy gałką oraz pieprzem, po czym dokładnie mieszamy.
  • migdały 7. Na wierzch mięsa rozłożyć masę migdałową.
    Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy 20 minut w 180˚C
  • zapiekanka 8. Zapiekanka gotowa.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy