Drobiowa roladka z borowikami i szynką

0 (0 ocen)

Krótko mówiąc niebo w gębie:D,serdecznie zapraszam:)

Składniki:

  • Składniki na 1 porcję:

    1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
    2 łyżki suszonych borowików
    3 plastry gotowanej szynki
    1/16 świeżej papryki ( pasek o długości 6-7cm i szerokości 2)
    2 gałązki natki pietruszki
    1-2 łyżki masła
    1 łyżeczka majeranku
    sól,pieprz do smaku
    1 jajko
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drobiowa roladka z borowikami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby przełożyć do miseczki,zalać 1 szklanką wrzątku,przykryć i odstawić do namoczenia na 6-7 godzin.
  • 2. Mięso umyć,osuszyć. Odkroić polędwiczkę. Pierś rozkroić i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie oprószyć solą,pieprzem i natrzeć majerankiem. Odłożyć do lodówki, w między czasie przygotować farsz.
  • gotowy farsz 3. Grzyby odcedzić i drobno pokroić. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim borowiki. Paprykę umyć,osuszyć i pokroić w mała kostkę,dodać do grzybów. Po około 3-4 minutach dodać pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i smażyć jeszcze 2 minuty. Umytą natkę drobno posiekać,wrzucić na patelnię,zamieszać 2-3 razy i zdjąć z ognia. Farsz przełożyć na talerzyk aby odrobinę ostygł.
  • farsz rozsmarować na mięsie 4. Mięso rozłożyć na desce i rozsmarować na płacie cały farsz. Następnie zwinąć mięso w roladkę,zabezpieczyć wykałaczkami aby się nie rozpadło i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Na patelni rozgrzać olej. Roladkę panierować w jajku i bułce i smażyć na ładny brązowy kolor z obu stron co chwilę obracając mięso aby dobrze się usmażyło a panierka nie przypaliła. Polecam do ziemniaczków i mizerii. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować