Drobiowa galaretka z grzybkami marynowanymi i warzywami

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Bardzo smaczna przystawka, idealna na imprezowy stół. Pięknie się prezentuje :)

  • 5 godz.

Składniki:

  • Pojedyńczy filet z kurczaka
    Udko z kurczaka
    2-3 łyżki usmażonych pieczarek przyprawionych tymiankiem
    5 łyżeczek żelatyny
    słoiczek grzybków marynowanych
    kilka łyżek mrożonki - marchew z groszkiem
    łyżka kukurydzy
    sól
    natka pietruszki
    pół małej papryki pokrojonej w drobną kostkę
    1 kostka rosołowa

Drobiowa galaretka z grzybkami marynowanymi i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1sqdack 1.
    Mięso oczyścić, zalać zimną wodą, wsypać 2 łyżeczki soli i ugotować rosół. Gdy mięso będzie ugotowane, wyciągnąć je. Rosół przecedzić i zagotować na nowo, dolewając zimnej wody . Doprowadzić do wrzenia, dodać kostkę rosołową. Wsypać natkę pietruszki. Pod koniec gotowania dodać mieszankę marchewki z groszkiem. Gdy rosół będzie gotowy, zestawić z ognia i wlać żelatynę rozrobioną w odrobinie wrzątku lub w odebranej chochelce rosołu. Wmieszać ją bardzo dokładnie.
    W naczyniu (u mnie była to ceramiczna forma do tarty) ułożyć grzybki marynowane , mniej więcej w równych odstępach. Pomiędzy nimi ułożyć pokrojone w drobne kawałeczki mięso ( z udka i filetu) , paprykę , pieczarki i kukurydzę. Całość zalać wywarem z żelatyną, groszkiem i marchewką. Wystudzić , schłodzić w lodówce do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy