Taka galaretka jest niedroga w przygotowaniu,a wychodzi jej sporo.Najlepiej smakuje skropiona sokiem z cytryny lub octem.Możemy ją podać na śniadanie,kolację lub przekąskę.
Składniki:
2 duże udka
2 marchewki
2 jajka ugotowane na twardo
pół puszki groszku zielonego
2 łyżki żelatyny
sól i pieprz do smaku
Drobiowa galaretka z warzywami i jajkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obrać i umyć,razem z udkami ugotować do miękkości,przyprawić solą i pieprzem.Udka i marchewki wyjąć,a wywar przecedzić(około 3 szklanki),do gorącego dać żelatynę i dokładnie wymieszać.
2.Jajka i marchewki pokroić w plasterki,groszek osączyć,z udek obrać mięso i pokroić.Do miseczek wkładać plasterki jajek,marchewki,groszek i mięso.Całość zalać wywarem.Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Porady
Galaretki podajemy skropione octem lub sokiem z cytryny.
Komentarze