Drobiowa galareta z ćwiartek kurczaka

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Drobiowa galareta zrobiona z czterech dużych ćwiartek z kurczaka.

  • 5 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • ćwiartki kurczaka 4 szt.
    woda 2,5 litra
    sól do smaku
    domowa pasta rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka
    suszony czosnek 1 łyżeczka
    ziele angielskie 15 ziaren
    liście laurowe 4 listki
    żelatyna 70 g

    Opcjonalnie:

    cytryna
    natka pietruszki

Drobiowa galareta z ćwiartek kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 2,5 litrach osolonej wody z domową pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy oczyszczone, wymyte ćwiartki kurczaka około 30 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy na talerz, studzimy i oddzielamy mięso od kości. Przygotowujemy pojemniki do zrobienia w nich galarety. Pojemniki wyparzamy gorącą wodą. Do pojemników wkładamy pokrojone kawałki mięsa. Wywar z gotowania doprawiamy przyprawami, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, wywaru z żelatyną nie gotujemy. Gorącym wywarem zalewamy mięso w pojemnikach. Zalane pojemniki studzimy, zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż stężeje galareta. Galaretę podajemy z plasterkiem cytryny, dekorujemy natką pietruszki.

    Smacznego!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy