Drób w chrzanowym sosie

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rodzina lubi gotowane mięso, a to znika z talerzy wyjątkowo szybko.

Składniki:

  • ● 2 udka z kurczaka
    ● 2 skrzydełka z indyka
    ● marchewka
    ● 2 łyżki tartego chrzanu
    ● 2 żółtka
    ● 5 łyżek śmietanki 18-proc.
    ● 2 łyżki mąki do zagęszczenia
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● kilka gałązek natki pietruszki
    ● 50 dag ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drób w chrzanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Razem z mięsem zalewamy 1,5 l wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Studzimy. Mięso oddzielamy od kości
    i dzielimy na kawałki.
  • 2. Wywar przecedzamy, ok. 1 litra zagotowujemy. Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do wywaru. Żółtka mieszamy z niewielką ilością wywaru, a następnie ze śmietanką. Mieszając, wlewamy do wywaru przez sito. Dodajemy chrzan, doprawiamy. Wkładamy mięso i doprowadzamy do wrzenia.
  • 3. Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy
    i podajemy do potrawki. Dekorujemy natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować