Drób w chrzanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Razem z mięsem zalewamy 1,5 l wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Studzimy. Mięso oddzielamy od kości
i dzielimy na kawałki.
2.Wywar przecedzamy, ok. 1 litra zagotowujemy. Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do wywaru. Żółtka mieszamy z niewielką ilością wywaru, a następnie ze śmietanką. Mieszając, wlewamy do wywaru przez sito. Dodajemy chrzan, doprawiamy. Wkładamy mięso i doprowadzamy do wrzenia.
3.Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy
i podajemy do potrawki. Dekorujemy natką.
Komentarze