Drapaniec z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Smakuje wybornie, przepis Babci Stefci z Bieszczad.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mąka pszenna ½ kg
    Cukier kryształ 30 dag
    Jajka 5 szt.
    Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
    Kakao 1 łyżka
    Margaryna 1 kostka
    Orzechy włoskie posiekane 20 dag
    Gruszki 5 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drapaniec z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka, margarynę i cukier utrzeć. Dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto i podzielić je na trzy części. Do jednej części dodać kakao, schłodzić w lodówce około 30 minut. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłożyć jedną część ciasta, rozłożyć pokrojone w plasterki gruszki, posypać orzechami. Na to położyć połowę ubitej piany, następnie wyłożyć kakaowe schłodzone ciasto (ciasto szarpiemy i układamy na pianę). Wykładamy drugą część ubitej piany i na górę wykładamy trzecią część ciasta postępują tak samo jak z ciastem kakaowy. Gotowy placek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować