Doskonała peklowana szynka

0 (0 ocen)

Wiele razy eksperymentowałam wcześniej z domową wędliną - ta przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Przepyszna na ciepło i na zimno

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej w kawałku
    300g soli peklowej
    4 ząbki czosnku
    łyżka pierprzu czarnego w kulkach
    kilka kulek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    łyżka kminku
    łyżka kolendry w ziarnach
    łyżka majeranku
    łyżeczka cukru
    łyżka cząbru
    łyżeczka szałwii
    łyżka pieprzu czarnego mielonego

Doskonała peklowana szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 litry wody zagotowujemy z solą, cukrem i przyprawami, odstawiamy do ostygnięcia. Szynkę związujemy sznurkiem i wkładamy do przygotowanej zalewy na 2 doby (tak aby była w całości zanurzona).
    Po tym czasie wkładamy ją do zimnej wody na ok. 3 godziny.
    Zagotowujemy wodę w garnku, posypujemy pieprzem i gotujemy ok. 1,5 - 2 godzin.
    Kroimy po ostygnięciu

Porady

Warto przyrządzać domowe wędliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy