Dorsz ze smażonym bananem i konfiturą marakujową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Przepis na to danie przywiozłam z Madery. Połączenie ryby z bananem i konfiturą marakujową może wydawać się zaskakujące, a nawet dziwne, ale zapewniam Was, że smaki idealnie ze sobą współgrają.To niezwykle smaczne danie jest proste i szybkie w przygotowaniu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
    2 banany
    konfitura marakujowa
    4 ząbki czosnku
    świeżo zmielony czarny pieprz
    sól
    mąka pszenna
    2 jajka
    1 łyżka masła
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz ze smażonym bananem i konfiturą marakujową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z dorsza nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Tak przygotowane ryby odstawiamy na co najmniej godzinę. Po upływie tego czasu filety obtaczamy najpierw w mące, a następnie w rozbełtanym jajku i smażymy na rozgrzanej oliwie. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło. Banany obieramy ze skórki, obtaczamy je mące oraz w jajku i smażymy na maśle na złoty kolor z każdej strony. Na talerzu układamy usmażonego dorsza, a na nim banana. Obok kładziemy łyżkę konfitury marakujowej. Danie podajemy z ziemniakami (pieczonymi lub gotowanymi) albo z frytkami. Inny sposób na podanie tej potrawy - znany mi również z Madery - to pokrojenie banana na plasterki i podduszenie na maśle. Tak przygotowanego banana układamy na usmażonej rybie. Obydwie wersje bardzo Wam polecam!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować