Dorsz zapiekany z pomidorami w śmietanie

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mój tata wybrał się na połów dorszy do Norwegii i tam został poczęstowany tą potrawą. Spróbowałam odtworzyć to danie i dodałam polski akcent - koperek i szczypiorek. Wyszło smakowicie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 80 dag filetu z dorsza
    2 pomidory
    1 cebula
    1/3 pęczka koperku
    pół pęczka szczypiorku
    łyżka masła
    sok z połówki cytryny
    sól, pieprz
    250-300g kwaśnej śmietany (np. 18%)
    olej do smażenia
    mąka do panierki
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz zapiekany z pomidorami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz zapiekany z pomidorami w śmietanie 1. Filety oczyść, podziel na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz, odstaw na 10 minut. Pomidory pokrój w dużą kostkę i z posiekaną cebulą podduś na maśle, posól, popieprz. Odstaw do ostygnięcia, wymieszaj ze śmietanę. Koperek i szczypiorek posiekaj. Rybę obtocz w mące i usmaż na złoto.
  • Dorsz zapiekany z pomidorami w śmietanie 2. Ułóż połowę ryby w żaroodpornym naczyniu, posyp połową koperku i szczypiorku, polej połową sosu śmietanowego. Następnie drugą warstwę ułóż tak samo. Zapiekaj 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować