Dorsz zapiekany z pieczarkami i papryką w sosie serowo - cytrynowym

4.47 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Wyśmienita ryba na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza lub innej ryby
    1/2 strąka czerwonej papryki
    300 g pieczarek
    1 czubata łyżka masła
    1 czubata łyżka masła klarowanego
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    3/4 szklanki mleka
    125 g serka mascarpone (pół opakowania)
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    sól
    pieprz cytrynowy
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.47 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy Sos serowy

Dorsz zapiekany z pieczarkami i papryką w sosie serowo - cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety płuczemy, odsączamy i dokładnie osuszamy ręcznikiem kuchennym. Dzielimy na porcje. Z obu stron solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny. Odstawiamy na ok. 60 minut.
  • 2. Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki, jeśli są duże, to najpierw przekrawamy na połowy, a następnie w plasterki. Obsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym do odparowania płynu, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i nasion, kroimy w kostkę.
  • 3. Przygotowujemy sos: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, następnie wlewamy stopniowo zimne mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową), aby nie było grudek. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, dodajemy serek mascarpone i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Zagotowujemy mieszając, przyprawiamy solą i sporą szczyptą pieprzu cytrynowego. Dodajemy resztę soku cytrynowego, mieszamy.
  • 4. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układamy filety i smarujemy każdy niewielką ilością sosu. Na filety wykładamy pieczarki, posypujemy pokrojoną papryką. Na paprykę wykładamy sos. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem. Pieczemy 30 minut bez przykrycia. Podajemy z ugotowanym ryżem lub ziemniakami.

Porady

Danie można przygotować z filetów mrożonych. Wówczas należy je rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Filety można przed zapiekaniem obsmażyć na oleju. W połowie czasu pieczenia można potrawę posypać startym żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować