Dorsz zapiekany z pieczarkami i papryką w sosie serowo - cytrynowym

  • wyświetlono: 2137 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Wyśmienita ryba na obiad lub ciepłą kolację.

portret

Składniki

500 g filetów z dorsza lub innej ryby
1/2 strąka czerwonej papryki
300 g pieczarek
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka masła klarowanego
1 czubata łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
125 g serka mascarpone (pół opakowania)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
sól
pieprz cytrynowy
masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz zapiekany z pieczarkami i papryką w sosie serowo - cytrynowym

  • 1. Filety płuczemy, odsączamy i dokładnie osuszamy ręcznikiem kuchennym. Dzielimy na porcje. Z obu stron solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny. Odstawiamy na ok. 60 minut.
  • 2. Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki, jeśli są duże, to najpierw przekrawamy na połowy, a następnie w plasterki. Obsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym do odparowania płynu, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i nasion, kroimy w kostkę.
  • 3. Przygotowujemy sos: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, następnie wlewamy stopniowo zimne mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową), aby nie było grudek. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, dodajemy serek mascarpone i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Zagotowujemy mieszając, przyprawiamy solą i sporą szczyptą pieprzu cytrynowego. Dodajemy resztę soku cytrynowego, mieszamy.
  • 4. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układamy filety i smarujemy każdy niewielką ilością sosu. Na filety wykładamy pieczarki, posypujemy pokrojoną papryką. Na paprykę wykładamy sos. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem. Pieczemy 30 minut bez przykrycia. Podajemy z ugotowanym ryżem lub ziemniakami.

Porady

Danie można przygotować z filetów mrożonych. Wówczas należy je rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.
Filety można przed zapiekaniem obsmażyć na oleju.
W połowie czasu pieczenia można potrawę posypać startym żółtym serem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniarybakolacjaobiaddanie bezmięsnepiątkowy obiadsos serowo-cytrynowy

Komentarze

Podobne przepisy

Penne w sosie serowym zapiekane z brokułem i tuńczykiem

Dodane przez: agatab

Penne w sosie serowym zapiekane z brokułem...

Taka zapiekana to pomysł na szybkie,...

tagiatelle

Dodane przez: Aninka88

Tagiatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie...

dla wielbicieli makaronu

DORSZ Z PIECZARKAMI I SOSEM POROWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

DORSZ Z PIECZARKAMI I SOSEM POROWYM

Pieczony w folii dorsz z dodatkiem...

Kurczak w sosie serowym z pieczarkami

Dodane przez: beetle

Kurczak w sosie serowym z pieczarkami

Bardzo prosty i niezwykle smaczny...

Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym

Dodane przez: Kuchnia Marty

Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem...

Filet z dorsza w dojrzewającej...

ZIEMNIACZANA POTRAWKA Z SOSEM SEROWYM

Dodane przez: Bożena Z.

Potrawka w serowym sosie z pieczarkami i...

pyszne danie na obiad -potrawka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE