Dorsz zapiekany w cebuli

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ryby uwielbiam w każdej postaci. Mogłabym je jeść niemal codziennie. Najlepsze są świeże, ale niestety rzadko można je kupić, dlatego często używam mrożonych.

Składniki:

  • ● 6 kostek filetów z dorsza
    ● 8 cebul
    ● 2 pomidory
    ● 2 cytryny
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 ząbki czosnku
    ● pieprz
    ● sól
    ● oliwa do smażenia

Dorsz zapiekany w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby rozmrażamy, solimy.
    Pomidory i cytryny myjemy,
    kroimy w plastry. Cebule
    i czosnek obieramy i kroimy
    w plasterki, a następnie podsmażamy na oliwie.
  • 2. Naczynie żaroodporne smarujemy
    masłem. Wkładamy ryby.
    Przykrywamy warstwą cebuli
    i czosnku. Na każdej porcji ryby
    układamy po plasterku pomidora
    i cytryny. Oprószamy solą i pieprzem,
    wlewamy 1/2 szkl. wody.
    Naczynie przykrywamy papierem
    do pieczenia. Pieczemy 30 minut
    w temperaturze 190 °C. Podajemy
    z białym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy