Dorsz z suszonymi warzywami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapraszam na delikatną, aromatyczną i soczystą rybę, pieczoną pod pierzynką z suszonych warzyw. Dorsz to świetny wybór na zdrowy, lekki i pożywny obiad, ponieważ zawiera dużo cennego białka, fosforu i selenu, który wzmacnia naszą odporność. Ponadto w dorszu znajdziemy kwasy omega-3 i omega-6 oraz mnóstwo witamin tj. A, E, D, PP, a także witaminy z grupy B.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - polędwica z dorsza
    - oliwa z oliwek

    PRZYPRAWY
    - suszone pomidory
    - suszona cebulka
    - suszona marchewka
    - czosnek granulowany
    - pieprz cytrynowy
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz z suszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę z oliwek łączymy z czosnkiem granulowanym (na 4 łyżki oliwy, dodajemy 1 sporą łyżeczkę czosnku) i nacieramy nią polędwicę z dorsza. Rybę oprószamy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym, a na wierzchu układamy suszone warzywa: marchewkę, pomidory i cebulkę, które dodatkowo skrapiamy oliwą z oliwek, aby odpowiednio zmiękły podczas pieczenia. Tak przygotowaną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 do maksymalnie 20 minut.
    Życzę smacznego! :)

Porady

Pieczony dorsz idealnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami oraz lekką sałatką z rukoli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować