Dla mnie pycha. Polecam z prażuchami i surówką z kiszonej kapusty.
30 min
Składniki:
400 g polędwiczki z dorsza (może być filet)
mąka
mielona wędzona papryka
pęczek szczypiorku
100 ml wody
łyżka masła
szklanka białego wytrawnego wina
kilka ziaren ziela angielskiego
opcjonalnie zagęstnik do białych sosów
sól
biały pieprz
Dorsz z sosem szczypiorowo-winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z dorsza dzielimy na porcje ,oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące wymieszanej z papryką wędzoną. Przekładamy na talerz i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos.
Szczypiorek wraz z cebulkami siekamy ,podsmażamy na maśle ,zalewamy wodą i winem ,dodajemy ziele angielskie i gotujemy. Całość redukujemy lub dodajemy zagęstnik do białych sosów ,doprawiamy solą białym pieprzem.
Dorsza smażymy na rozgrzanej oliwie ,na rumiano. Podajemy z sosem.
Komentarze