Dorsz z sosem szczypiorowo-winnym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dla mnie pycha. Polecam z prażuchami i surówką z kiszonej kapusty.

  • 30 min

Składniki:


  • 400 g polędwiczki z dorsza (może być filet)
    mąka
    mielona wędzona papryka
    pęczek szczypiorku
    100 ml wody
    łyżka masła
    szklanka białego wytrawnego wina
    kilka ziaren ziela angielskiego
    opcjonalnie zagęstnik do białych sosów
    sól
    biały pieprz

Dorsz z sosem szczypiorowo-winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z dorsza dzielimy na porcje ,oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące wymieszanej z papryką wędzoną. Przekładamy na talerz i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos.
    Szczypiorek wraz z cebulkami siekamy ,podsmażamy na maśle ,zalewamy wodą i winem ,dodajemy ziele angielskie i gotujemy. Całość redukujemy lub dodajemy zagęstnik do białych sosów ,doprawiamy solą białym pieprzem.
    Dorsza smażymy na rozgrzanej oliwie ,na rumiano. Podajemy z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy